Alig vannak pályakezdő pedagógusok

bérek oktatás pályakezdők pedagógusok

Az elmúlt 2 évben harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma, kiderült a kormányzat most nyilvánosságra hozott adataiból – írja a 24.hu.

Statisztika szerint 2018-ban még 6.000 új pedagógus kezdte meg a munkát, 2020-ra viszont ez a szám 2000-re csökkent.

A tanárok évek óta követelik, hogy a bérek alapja a mindenkori minimálbér legyen. A kormány viszont ezt nem hajlandó megadni. Most kaptak egy 10%-os emelést, de az nem a fizetésre vonatkozik, hanem a bérpótlékra.

A miniszterelnök tavaly, az év végén azt mondta, megérti, ha a tanárok elégedetlenek a helyzetükkel, csakhogy szerinte a gazdaság jelenleg nem ad lehetőséget nagyobb emelésre.

Az alacsony bérszínvonal miatt, szó szerint megszűnik az utánpótlás, a frissen végzettek, azonnal elhagyják a pályát, amint szembesülnek a kereseti lehetőségekkel.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak