Ha nem lesz értelmezhető fizetésemelés, nem lesz mozdonyvezető

bérmegállapodás mozdonyvezetők szakszervezet sztrjk

 

A vasúti dolgozók sztrájkra készülnek Magyarországon, mert nincsennek megelégedve a fizetésükkel, közölte a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke – írja a liner.hu.

A mozdonyvezetők nem fogadják el, hogy 2021-ben alaposan csökkent a reálkeresetük, és tavaly nem kaptak béremelést. Az infláció miatt, a veszteségért cserébe pedig fejenként 546.000 forintot követelnek. De mivel a tárgyalások nem hoztak sikert, megfontolták a sztrájk lehetőségét.

A dolgozók tavaly nyáron nem írták alá a bérmegállapodást, mert kevésbé sem látták reálisnak, hogy alapbérük ehhez igazodna. Tavaly a mozdonyvezetők esetében sem volt béremelés, ugyanis a hároméves bérmegállapodás 2021-re 0%, 2022-re 10%, 2023-ra pedig 5%-os béremelésről szól.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete ügyvivő bizottsága január 12-i ülésén megállapította, hogy a mozdonyvezetők több mint 75%-a már eddig is támogatta aláírásával a sztrájk megtartását. Az ügyvivő bizottság a küldöttközgyűlés február 2-i ülésére javaslatot terjeszt a sztrájk időpontjáról és időtartamáról.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak