6,5 százalékos legkisebb fizetésemelésről számolt be a szakszervezet

fizetésemelés szakszervezet

Van olyan vállalat, amely 6,5 százalékos béremeléssel szúrta ki az emberei szemét és van olyan, ahol 27 százalékot pakoltak rá a tavalyi fizura. Máshol még halogatják a béremelést – írja a napi.hu.

Az eddigi bértárgyalások, megállapodások alapján úgy látszik, hogy a nagy és kis cégeknél is minimum 10, de inkább 15 százalékos béremelést kell adniuk 2022-ben a munkáltatóknak, ha meg akarják tartani az embereiket – derül ki a 24.hu körképéből.

Ahol van szakszervezet, ott is nagyon kevés egyelőre a bérmegállapodás – mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke Székely Tamás.

Egy gyógyszeripari céget említett, ahol sávos, átlagban 10 százalékos emelés lesz. Számos helyen nagyon messze van még egymástól a munkáltató bérajánlása és a szakszervezet bérelvárása. Akadnak munkáltatók, még a gyógyszeriparban is, amelyek még a várható inflációnak megfelelő, 5,1 százalékos emelést sem akarják megadni.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán arról számol be, hogy 202 alapszervezetük közül már 30 nagyobb, 300–400 fős cégnél megvolt a bérmegállapodás,. A munkaerő létszáma, képzettsége, megszerzése és megtartása felértékelődött. Az eddigi bérmegállapodásokban 12–18 százalék közötti emelést sikerült elérniük, de vannak a sávon kívüli alatti egyezségek is.

A legalacsonyabb 6,5 százalékos emelés – a Vasas alelnöke szerint az a cég, amelyik csak ennyit ad, nem gondolta át a helyzetét, és év közben valószínűleg korrigálni fog. A legnagyobb emelés egy logisztikai cégnél 27 százalékos bérfejlesztésről szól – ők a középmezőnyből akarják feltornázni magukat a legjobban fizetők közé.

Forrás: napi.hu

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak