Szükség lehet a negyedik oltásra is

akadámia Falus András koronavírus oltás
bérigény MTI

A jelenlegi vakcinák úgy tűnik, hogy minden variáns, így az omikronnal szemben is védelmet nyújtanak – mondta az InfoRádió megkeresésére Falus András immunológus professzor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Aki tehát nincs beoltva, megtagadja az oltást, az tulajdonképpen “jó esélyt ad arra, hogy aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát”. “Minden ember jelentősen eltér egymástól, ezért csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek adható, és szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is” – figyelmeztetett Falus András. De még előtte a harmadik vakcina is millióknak hátravan: amennyiben valaki vektorvakcinát kapott, “a szakma azt mondja, nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni”. “Mi azt javasoltuk, hogy vektoros után mRNS, esetleg kínai. A kínaival a probléma az, hogy idős embereknél nem igazolták, nem is próbálták ki a kínaiak ennek a hatékonyságát. Ha viszont kínai volt az első kettő, vektoros vagy mRNS-vakcina is lehet a harmadik” – részletezte az immunológus professzor. Amennyiben valaki mRNS-vakcinát kapott, ugyanazt érdemes újra adni – tisztázta.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Parlament a szarban

Számtalan politikai elemző gyakorta szórakoztatja olvasóit, hallgatóit, nézőit, miszerint az Európai Parlament egy magas habzású, de gyenge hatékonyságú intézmény, s gyakorlatilag semekkora befolyással nem rendelkezik