Súlyos gondok vannak Magyarországon az iparban

alkatrész hiány ellátás hiány ipar magyarország munkaerőhiány

 

Az alapanyaghiány, a chiphiány, az ellátási láncok problémája az egész világgazdaságot megrázza, és úgy tűnik, hogy Magyarországon is egyre súlyosabb gondokat okoz – írja a portfolio.hu.

A Covid miatti korlátozások időszakában a kereslet hiánya volt a legnagyobb gondjuk a vállalatoknak. A kilábalás időszakában viszont az alapanyag és a kapacitáshiány korlátozza a termelésüket. A feldolgozóipar és az építőipar egyaránt küzd ezzel, és valószínű ez így is marad egy jó darabig.

A járvány negyedik hullámában a probléma felerősödött, hiszen számos országban vezettek be olyan korlátozó intézkedéseket, amelyek az ipari kibocsátásra is hatással vannak, ami felerősíti az alapanyaghiányt, a chiphiányt, illetve további szakadásokat okoz az ellátási láncokban.

A probléma azonban Magyarországon mindeddig nem volt rendszerszintű. Néhány gyár már korábban is akadt, amelyik leállásra kényszerült, illetve csökkentette a termelési kapacitásait, ma már azonban ennél súlyosabb a helyzet.

A magyar iparvállalatok 30%-ának jelent növekedési korlátot az alapanyag, vagy kapacitáshiány.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Tragédia a Tisza tavon

A tiszafüredi fizetős szabadstrandon keresik a tűzoltók és önkéntesek egy baráti társaság egyik tagját, aki eltűnt a tóban.

Olvasónktól úgy tudjuk, hogy egy huszonéves, nem tiszafüredi