Brutális létszámú külföldi vendégmunkással oldják meg a hazai munkaerőhiányt

munkaerőhiány vendégmunkás

Akkora hiány van az építőiparban Magyarországon megfelelően képzett szakmunkásokból, hogy már középiskolás korban toboroznának olyan diákokat, akik nálunk végeznék el a szakképzést. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki az adott országban szerzi meg a végzettségét, akkor nagy eséllyel hosszabb távon is marad ott.

A Népszavának nyilatkozó szövetségi elnök elmondta, bár Magyarországon 40 ezer külföldi szakmunkás tartózkodik jelenleg – leginkább ukránok, szerbek és törökök –, ennél is jóval több idegen munkásra lenne szükség az építőiparban. Koji hozzátette: ez nagyjából 10 ezer embert jelentene, amellyel elérhetnénk, hogy előremozduljunk a rangsorban.

Eszerint ugyanis hatékonyság terén az unió utolsó harmadában állunk. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy ugyan 2019-hez képest sokkal jobb a helyzet: két évvel ezelőtthöz képest 25 ezerrel többen, mintegy 370 ezren dolgoznak a szakmában, az idei teljesítménye pedig így eléri majd az 5 ezer milliárd forintot, írja a HVG.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak