Ha nem lesz értelmezhető béremelés, nem lesz tanító

bérek dolgozói hiány minimálbér pedagógusok

 

Két szakszervezet összefogott, és közös sztrájkbizottságot alakítva tárgyalnak a kormánnyal a jogos és igazságos illetményemelésről, eddig sikertelenül – írja a portfolio.hu.

A legalább középfokú végzettségű munkakört betöltők garantált bérminimuma 2022-ben bruttó 260.000 forintra emelkedik, 20%-kal nő ez az összeg. Ez a lépés azzal jár, hogy emelkednek azok az összegek, amelyeknél kevesebbet teljes állású munkaviszonyban nem lehet keresni legalább középfokú végzettséggel. Ugyanakkor nem változik továbbra sem a bértábla a nevelésben, oktatásban.

Ennek köszönhetően pedig egyre több kollégánk bére zuhan az alá az összeg alá, amelyet a munkáltató minimálisan ki kell fizessen a munkavállalónak – mondta el a PDSZ.

A garantált bérminimum emelésének hatására évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat érint meg a szakmunkás minimálbér. Ez akkor is így lesz, ha a kormány 10%-kal emeli a pedagógusok illetményét, ahogy azt tervezi. Viszont a pedagógus szakszervezetek nem fogadják el egyértelmű módon, hisz ez még mindig csak a fele a garantált bérminimum emelésének.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak