6 százaleknál is magasabb inflációt jelent be holnap a KSH

adatok bejelentés emelkedés infláció KSH

 

Októberben hat százalék fölé emelkedhetett az infláció Magyarországon, amire kilenc éve nem volt példa, ráadásul a szakemberek szerint ezzel még nincs vége az emelkedésnek – írja a Portfolio.

Az év végéig akár a hét százalékot is megközelítheti a drágulás üteme. A szeptemberi 5,5%-ról szinte biztosan 6% fölé emelkedett az infláció októberre. Az elemzők szerint csak az a kérdés, mennyivel lesz felette a kedd reggel megjelenő adat.

Az áremelkedés ütemének gyorsulása mögötti legfőbb tényező az üzemanyagok árának jelentős emelkedése. Emellett az energiaárak növekedése, valamint a hiánygazdaság is hozzájárul az infláció élénküléséhez..

Az élelmiszeráraknál is további gyorsulás várható, a tartós cikkek árai is jóval nagyobb mértékben emelkednek a korábbi várakozásokhoz képest, és a nyersanyagárak szárnyalása további áremelkedést okozhat.

Fotó: Getty Images

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak