Huszti Andrea: „fél év múlva az ISZOMM-nak frakciója lesz az országgyűlésben, és akkor muszáj lesz velünk beszélgetni”

Huszti Andrea interjú
Huszti Andrea

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nem vett részt az előválasztáson, mert a hat vagy hétpárti együttműködés nem volt hajlandó egyeztetni sem vele, az előválasztás részleteiről, nemhogy a programjáról. De mi a helyzet a civilek által gründolt köztársasági-elnöki előválasztással. Vajon ez érdekli az ISZOMM-ot? És egyáltalán, hol tart most a párt?

Eszes Péter kérdezi ki az kórházi ápolóból és fontos politikai háttéremberből pártelnökké avanzsált Huszti Andreát. Az Elnököt éppen ebéd készítés közben, kapta el szemfüles és bennfentes újságíró kollégánk, a szerkesztőség örökifjú mókamestere Eszes Péter.

Eszes Péter: Elégedett?

Huszti Andrea: Nem igazán, ez a zöldség egy kicsit punnyadt. Ahhoz képest, hogy mennyibe került, ez azért nem nagy öröm. Mi lesz így a levesemmel?

E.P.: A politikai helyzetre kérdeztem rá elnök asszony…

H.A.: Ja. Elnézést, egy kicsit belefeledkeztem a főzésbe, tudja nagyon szeretek főzni

E.P: Aha. Ebben akkor hasonlít Gyurcsány Ferencre. Szoktak beszélgetni, receptet cserélgetni?

H.A.: Mostanában nem, amikor még segítettünk frakciót építeni a DK-nak, akkor még sokat egyeztettünk, most egy kicsit szélcsend van. De gondolom, majd lesz ez még másként is.

E.P: Nocsak, a háttérben folynak tárgyalások az ISZOMM betagozódásáról?

H.A.: Ugyan (nevet)! Arra gondoltam, hogy fél év múlva az ISZOMM-nak frakciója lesz az országgyűlésben, és akkor muszáj lesz velünk beszélgetni a volt szövetségesünknek is. Most nincs közöttünk kommunikáció, ami végül is nem baj, mindenki teszi a dolgát, készül a választásra.

A hat vagy hét liberális-jobboldali párt egy gyerekverő, cigányokat listázó marketingest nevezett meg miniszterelnök-jelöltnek, mi inkább járjuk az országot, jelentjük be a jelöltjeinket, hirdetjük a szocializmust. Toljuk Szanyi Kapitányt a médiában, Székely Sándor munkáján keresztül pedig megmutatjuk, hogyan képzeljük el a korrupciómentes országgyűlést.

E.P. Ja igen, ez a frakciós javaslat. Mit fizet maguknak ezért a Fidesz?

H.A.: Ne vicceljen már! Aki figyel minket, azt pontosan tudja, hogy nálunk jobban senki sem üti a Fideszt.

E.P.: A törvény a kormánypártnak kedvez.

H.A.: Minket ez nem vezérel. Azért nyújtottuk be a javaslatot, hogy olyan frakciók alakuljanak, amiknek van társadalmi támogatottságuk. Nincs bajunk a politikai alkukkal – sőt én személy szerint rajongok értük – ám, az hogy a Parlament tele legyen olyan frakciókkal, akikre a kutya sem szavazna, ez felháborító. Ez a korrupció. MZP javaslata a hetedik frakcióra – miközben már így is van 3-4 olyan a párt a támogatói közül, akik csak papíron léteznek – az maga az árulás. A saját korrupcióüldöző programjának az árulása.

E. P.: Lehet az MZP frakciómutyija nem korrupció.

H.A.: MZP a korrupció ellen kampányol, ha jól értjük.

Ehhez képest úgy akar frakciót, hogy civileket visz be listán a Parlamentbe egy olyan párttal, amelynek nincs szervezete, nincsenek politikusai, és amúgy is mérhetetlen. Egy frakció rengeteg hatalommal, információval, közjogi felelőséggel és nem utolsó sorban sok százmillió forinttal jár éves szinten. Mi ez, ha nem lopás, korrupció?

E.P: A köztársasági elnöki előválasztásba beszállnak?

H.A.: Mindenképpen fontosnak tartjuk az ügyet, és támogatjuk a kezdeményezést. Az ellenzéki térfélen, ha jól tudom, egység van abban, hogy közvetlen elnökválasztást akarunk. Nagyon szimbolikus lenne, ha Fidesz 133 képviselőjével szemben az ellenzék egy százezrek által támogatott jelöltet tudna felmutatni.

E.P.: Van jelöltjük?

H.A.: Több jelölttel is tárgyalásban állunk, de még senkivel sem állapodtunk meg. Remélem a többi ellenzéki párt nem farol ki ebből az ügyből. Ha képesek voltak megszervezni egy előválasztást mind a 106 egyéni körzetben, akkor azt a ziccert nem szabad kihagyni, hogy érdemi jelöltet állítsunk közösen az emberekkel.

E.P.: A választással hogy állnak? Meglesz a 106 jelöltjük?

H.A.: Az Igen Szolidaritás el fog indulni a 2022-es választásokon. Bízunk benne, hogy van Magyarországon 5 százaléknyi ember, aki elhiszi, hogy a magyaroknak jár a 250.000 forintos minimálbér, a 150.000 forintos minimálnyugdíj, és az 50.000 forintos családi pótlék.

E.P.: És mi történik akkor, ha ez nem így lesz?

HA.: Akkor az emberek továbbra is megalázó pénzekért fognak dolgozni, miközben szidják tovább a politikusokat. Ha az emberek nem hiszik el, hogy a munkájuk többet ér, mint amennyit Magyarországon fizetnek nekik immár harminc éve, akkor nem lehet rajtuk segíteni. De mi hisszük, hogy mi tudunk ezen változtatni. Ezért dolgozunk.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak