Magyarországon minden harmadik ember hulladékkal is fűt

hulladék környezetvédelem légszennyezés magyarország

 

PET-palack, gumiabroncs, kidobásra ítélt parketta vagy bontott ablak- és ajtókeretek – a magyarok egy része szívesen fűt ilyen háztartási hulladékokkal – mondta az InfoRádiónak Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi és lakossági égetés projektvezetője – írja a napi.hu.

Az egészségügyi következményekkel a többség nem számol, de sokan azzal sincsenek tisztában, hogy ezzel komoly pénzbírságot vagy akár börtönbüntetést is kockáztatnak.

Még az Európai Unióban a szállópor 41% -a származik lakossági fűtésből, addig Magyarországon 83% -os ez az arány. Az illegális fűtéskibocsátás a légszennyezés körülbelül 5% -át jelenti. Ugyanakkor viszont körülbelül négyezerszer mérgezőbb anyagokat bocsát a levegőbe, mint a sima fával való tüzelés.

A nagyvárosokban bútorlapok, farostlemezek égetése jellemző, míg a kisebb városokban, falvakban főleg a műanyagok, például PET-palackok, valamint a textilneműk égetése. Az ezekkel való égetés viszont, 300 000 forintos bírsággal is sújtható. A hulladék hozatása, vásárlása, adás-vétele, akár ingyen is, a hulladéktörvénybe ütközik, ami pedig már bűncselekmény, és akár börtönbüntetéssel is sújtható.

Fotó: Shutterstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak