Itt vannak a listák!

hatosfogat Pártlista Szócikk vélemény

Noha az ellenzéki összefogás pártjai teljes készültséget ígértek október 23-ára, azaz részletes programot, 106 egyéni jelöltet, miniszterelnök-jelöltet, továbbá ún. választási listát, ám ezekből csak az egyéni jelöltek látszanak biztosnak. Egységes programjuk ugyanis egyelőre mindössze körvonalazódik, a miniszterelnök-jelöltjük látványos előretörése káprázatos érdektelenségbe fulladt az ünnepi nagygyűlésükön, a listájuk körül pedig nagy a hallgatás.

Szerkesztőségünk azonban meglehetősen bennfentes forrásokból megtudta, hogy létezik az ellenzéki listának egy erősen “ceruzás” változata, amelynek a majdani szavazólapokra kerülő első öt helye azonban immár eldöntöttnek látszik.

  1. Márki-Zay Péter
  2. Dobrev Klára
  3. Karácsony Gergely
  4. Jakab Péter
  5. Gyurcsány Ferenc

Forrásaink egybehangzó indoklása szerint az első két helyezett magától értetődő, viszont a 3. helyen álló főpolgármester koránt sem. Karácsony egyébként – összeférhetetlenségi okokból – nem kívánná országgyűlési mandátumát felvenni, azonban megcsappant népszerűsége ellenére is húzónévként tekintenek rá, továbbá szerepeltetése egyféle kompenzáció az őt eredendően jelölő törpepártok, tehát a Párbeszéd, az LMP és az MSZP felé. Jakab Péter 4. helye szintén nem szorul hosszas indoklásra, viszont kisebb meglepetésként a DK elnöke zárja a lista élbolyát.

Gyurcsány hagyományosan hátrább szokta magát jelöltetni, azonban jelen esetben pártjának az ellenzéken belüli 30-40 százalékosra taksált súlya eredményezi azt, hogy feleségével együtt lekössön két helyet a közös ellenzéki lista első traktusában.

Fentiekből fakadóan néhány ellenzéki pártelnök a kevésbé látható zónába szorul. Így például Fekete-Győr András, aki mögött a Momentum igen jól szerepelt az előválasztásokon, ő maga ugyanakkor rettenetesen nagyot bukott. A Párbeszéd társelnökétől, a sokat szereplő Szabó Tímeától egyéni győzelmet várnak, így a közös lista szempontjából számára nem kell további gesztust tenni. A nyilvánosság felé eddig sem sokat jelentő LMP-társelnök, Kanász-Nagy Máté, avagy női kollégája, a valamivel ismertebb, de politikailag teljesen súlytalan Schmuck Erzsébet az esélytelenek türelmével várhatja a majdan neki jutó listahelyezést. Hasonló besorolásba került az egykoron szebb napokat látott MSZP társelnöke, Tóth Bertalan, valamint a kikopófélben lévő, de egyéni győzelemre mégis esélyes társelnöke, Kunhalmi Ágnes.

A lista további helyezettjei körében elképesztő csatározások folynak. Az ellenzéki győzelem ugyanis azt feltételezi, hogy a felosztható, hozzávetőlegesen 93 listás mandátumból legalább 47 hozzájuk kerüljön. A kifelé mutatott győzelmi mámor dacára 25 fölött lényegében senki nem érzi biztonságban a várt mandátumát, így gyakorlatilag 20 helyre kellene közel 200 kitüntetett pártkatonát bepréselni, ami eleve lehetetlenség, különösképpen ha a listavezető privát étvágyát is nézzük, aki 10 befutó helyet akar kiharcolni szövetségeseinek. A helyzeten valamit enyhíthet, amennyiben a lista előkelő hányadába biztos egyéni mandátumban reménykedő nevek kerülnek, de így is kimondható, hogy akit az ötvenes számon túli helyezéssel kecsegtetnek, az – vérmérséklete szerint – kívülről behúzhatja, vagy bevághatja maga mögött az ajtót.

A Fidesz háza tájáról kevesebb hír csordogál, hiszen a lista összeállítása egyedül Orbán Viktor kegyelmére van bízva. Mégis, forrásaink annak adnak komoly esélyt, hogy a listavezető miniszterelnököt a szövetséges Semjén Zsolt, majd Kósa Lajos, Varga Judit, Rogán Antal és Szíjjártó Péter követi.

Az önállóan megmérkőző pártok esetében csupán a listavezetőkről van megbízható híradás, így az ISZOMM-tól Szanyi Tibort, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részéről Kovács Gergelyt, a Mi Hazánk vonatkozásában pedig Dúró Dórát mondják lehetséges listavezetőknek.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

A zöld verseny

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom eredetileg szívesen vett volna részt egy olyan “előválasztási” versenyben, amely politikai víziók, programok alapján zajlott volna, ám a többi párt