Akár 30 százalékkal is többe kerülhet az idei karácsony

ajándék áruház karácsony ünnep vásárlás

 

Vásárolnának az emberek az idei ünnepi szezonban, de nem biztos, hogy lesz mire, hisz a szállítmányozási problémák miatt ugyanis szűkebb lesz a boltok kínálata – írja a Népszava.

A problémák javarészt a koronavírusjárvány tovagyűrűző, az egész világgazdaságot érintő hatásainak köszönhető. A gyártási kapacitások szűkülése és a szállítmányozási, logisztikai problémák miatt ugyanis számos termék jóval kisebb számban és lassabban jut el Európába. A globális chiphiány pedig nem csak az autóiparnak okoz egyre nagyobb fejtörést, hanem a szórakoztatóelektronika területén is erőteljesen érezteti hatását.

Hazai viszonylatban rárakódik a romló forint és az euró árfolyam miatti áremelkedés. A magyar vásárlók így végső soron azt fogják érzékelni, hogy a telefonokért, laptopokért 30% -kal többet kell fizetni az idei karácsonyi szezonban, mint tavaly. Nem számíthatnak a korábbi évekhez hasonló léptékű leárazásokra sem a november elejétől már elinduló Black Friday-akciók során.

Az idén a vásárlók 15%-kal többet, fejenként 60.000 forintot szánnak ajándékokra. A magyar lakosság félelemérzete elmúlt, tavalyhoz képest. Jóval többen tervezik az ünnepi bevásárlást a hagyományos boltokban, az ünneplést pedig szélesebb körben – foglalta össze a helyzetet Madar Norbert.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak