Két kisvárosnyi magyar lett munkanélküli augusztusban, egyre többen dolgoznak az idősek közül, hogy megéljenek

foglalkoztatottság munkanélküliség
Közmunkások Magyarországon

26 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság augusztusban – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatottak száma 4 millió 678 ezer fő volt ekkor, amibe még a tegnap szült anyákat is beleszámolják, hogy nagy legyen a mutató.

A nyers adat szerint ez a legmagasabb foglalkoztatottság, amióta csak mérik, de ezt torzítja, hogy idén már a foglalkoztatottak közé számolják azt a nagyjából 145 ezer embert is, akik a szülés után még nem tértek vissza dolgozni, de van munkahelyük, ahova visszavárják őket.

A Magyarországról dolgozni külföldre átjárók száma százezer alá csökkent egy év alatt, a közmunkásoké pedig gyakorlatilag stagnál, ott 500 fős csökkenést mértek, jelenleg 90 ezren vannak közmunkán.

Az is egyértelmű, hogy a válság hatásait a legtovább a fiatalok érzik. A 15–24 év közötti korosztályban 10 700-zal dolgoznak kevesebben, mint egy éve. A 25–54 évesek foglalkoztatottsága 21 ezer, az 55–64 éveseké pedig majdnem ugyanennyivel, 19 300 fővel nőtt, vagyis arányaiban az idősek foglalkoztatottsága emelkedett a leginkább.

MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak