Figyelmeztet a jegybank: brutális infláció várható

gazdaság infláció

Jelentősen felfelé módosította inflációs előrejelzését a jegybank az inflációs jelentés előzetesen közölt verziójában. A jegybank a júniusi 4,1%-os előrejelzés helyett idén 4,6-4,7%-os inflációt vár, ami jócskán meghaladja a 3%-os inflációs célt. A jövő évre vonatkozóan is felfelé módosult az előrejelzés, a júniusi 3,1% helyett a friss prognózisban 3,4-3,8% körüli inflációt vár a jegybank 2022-re – áll az MNB közleményében.

A koronavírus-járvány negyedik hullámának megjelenése következtében a gazdasági kilátások
előretekintve a korábbiaknál bizonytalanabbá váltak – írja a jegybank, és a kialakult helyzet miatt sávos előrejelzést készítettek. A sávok kialakítása során figyelembe vették a döntéshozói kockázatérzékelést és a korábbi években regisztrált változékonyságot.

A teljes inflációs jelentés tartalmát csütörtökön ismerjük meg.

Azt nem tudjuk, hogy a most közzétett friss előrejelzéseknél milyen endogén kamatpályával számoltak a jegybankban, de azok mellett szükségszerűen a középtávú célra, 3%-ra kell tartania az inflációnak, azaz az előrejelzésnek 2023-ra mindenképp az elvárt 3%-os inflációs célt kell mutatnia.

Fotó: Getty

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak