A tanárok közül sokan más szakmára váltanak

etikátlanság hiány jogalap pedagógus

 

Erőteljes mozgolódás kezdődött a tantestületekben, sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak tanulnak – írja a 24.hu.

Úgy tűnik, sokan készülnek arra az eshetőségre, hogy az iskolában közlik velük, másnaptól már nem kell bemenniük dolgozni. Ráadásul szerinte nem néhány tucat tanárról beszélünk, hanem 12.000 pedagógus is akár mond nemet a portfóliókészítésre a visszajelzések alapján.

Etikátlannak és törvénytelennek tartják, hogy egy minősítés hiánya kirekesztheti abból a munkából, amiért hosszú évekig tanult és dolgozott. Úgy véli, amint megtörténik majd az első elbocsátás ezen a jogalapon, az ügy belátható időn belül a strasbourgi bíróságra kerül. A minősítési eljárásnak további árnyoldalai is vannak: ha az első alkalommal  akár betegség vagy sikertelen feltöltés miatt  eredménytelenül zárul, akkor a második próbálkozásért több mint 70.000 forintot kell fizetni, mindezt egy olyan pályán, ahol a kezdő fizetés nettó 160.000 forint.

Nem véletlen, hogy a pedagógus volt diákjai között is akadnak olyanok, akik az első minősítés előtt vagy után elköszöntek pályától.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak