A Kádár kép újrakeretezése

Kádár János Terv náci

Szebb jövőt dalol a baloldalinak immár nyomokban sem nevezhető hatpárti ellenzék, amely ezzel a fura gesztussal is jelzi a náciknak, hogy nem tekinti őket náciknak, habár kicsit érthetetlen, akkor miért is az ikonikus náci köszöntésüket kell feléleszteni.

Budapest jelenlegi főpolgármestere három évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy a Jobbikban nagyon is vannak nácik, bár most az az érv, hogy azok már elmentek a Mi Hazánkba, vagy máshova. Azt most ne firtassuk, hogy a jelölési folyamatok során miért ugranak elő lépten-nyomon veretes náci mondatok egyes jobbikosok múltjából, de azok állítólag megbánták. Ha ez ilyen egyszerű lenne…

Nyilván folyamatos változásban vagyunk, bár a társadalmi értékrend a leglassabban változó jelenség.

Kis kutatómunkával a mai politikai primadonnák hosszú soránál lehet felfedezni egykoron Kádárt dicsőítő mondatokat, amelyek a baloldaliságtól való fokozatos elhatárolódás folyamatával párhuzamosan elhaltak, esetenként visszájára fordultak, egészen az általuk korábban csak ‘kopaszoknak’ nevezett verőlegények utcai brutalitásának aktuális elfogadásáig.

Az ISZOMM nevű új, magát vegytisztán baloldalinak nevezett pártformáció másik útra lépett. Konkréten a Kádár-rendszer szociális eredményeire hivatkozva egyenesen a Kádár János Terv nevet adva választási programjának. A politikai sajtóban és médiában válaszként megindult a gyilkosozás, a hülyézés, a fanyalgás és sok hasonló reakció. A valaha volt baloldali politikusok egy része, köztük olyanok is akik korábban lelkesen tolták a kádárizmus szekerét most meglehetősen hallgatagok, tanácstalanok.

A történészi ítéleteket másokra hagyva rögzítsük, hogy minden névadásnak annyi jogosultsága van, amennyit a társadalom visszaigazol. Az év során több kutatás is foglakozott a szocializmus fogalmának mai fogadtatásával, ám sokakat meglepő módon a magyar felnőtt népesség harmadánál bizony pozitív reflexiók születtek, függően attól, hogy miként lettek a kérdések feltéve. Sőt, a piacgazdaság gyökeres reformját egyöntetű többség tartja időszerűnek. E két tényezőt egybe véve nehéz lenne azt állítani, hogy a baloldali gondolkodásra való hajlam kihalt volna a magyar társadalomból, ezért a Kádár nevével való politikai akcióknak is nyilván lehet húzása.

Az ISZOMM miniszterelnök-jelöltje egyenesen odáig ment, hogy szerinte például a szociálpolitika alappilléreit jelentő intézkedések közül négy, azaz a családi pótlék, a gyes, a gyed, a csok (eredeti nevén szocpol) mind-mind a Kádár-rendszerben lett bevezetve, sőt ott szilárdult meg, illetve ért csúcsra, megfejelve két millió összkomfortos lakás felépítésével, továbbá a maihoz képest színvonalasabb, társadalombiztosítás-alapú egészségügy, az ingyenes oktatási komplexum kiterjedtsége mind olyan tényező, amelyhez a rendszerváltás óta mutatkozó relatív fejlődés dacára összességében visszalépés történt. A pártja a szociális fellendülés iránti törekvését Kádár nevével fémjelzi, s akár helyesen teszik, akár nem, a más témákat újrakeretezőkhöz hasonlóan ehhez nekik is joguk van.

– bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak