Csökkent a sztrájktól eltiltott légiirányítók fizetése

bér légiirányítók munkahely reptér sztrájk

Egyharmaddal csökkent a sztrájkról eltiltott légiirányítók jövedelme január óta, állítja egy névtelen informátor a 24.hu-nak. A lap által közölt információk szerint a légiirányítók már rég nem a béremelésért, hanem a jövedelemcsökkenésük mérsékléséért küzdenek.

Nem igaz, hogy a légiirányítók kevesellték a 15 százalékos béremelést, béremelésről ugyanis valójában nem volt szó – állítja a lap, magát „névtelen iparági forrásként” azonosító informátora. Állítása szerint a légiirányítók átlagosan 30, de akár 40 százalékot is elérő jövedelemcsökkenést szenvedtek el január óta, és ezt a három évre szóló tizenöt százalékos béremelés messze nem kompenzálná.

Ami a megrekedt bértárgyalásokat illeti, a szakszervezet maximális követelése a 2019-es fizetésük reálértékének szinten tartása volt, de valójában végig a reálérték-csökkenés mértékéről egyezkedtek.

A három éve húzódó bértárgyalás és a kollektív munkaügyi vita lezárása érdekében a szakszervezet utolsó javaslata a 2019-es jövedelem 5 százalékos csökkentése volt reálértéken – érzékeltette forrásuk, hogy reálbérnövekedés helyett az érdekképviselet belement volna reálbércsökkentésbe is.

Fotó: MTI, ÁRVAI KÁROLY

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak