A munka nélkül szerzett osztalékjövedelem majdnem ugyanakkora lesz idén, mint a koronavírus előtt

adó Huszti Andrea Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ISZOMM osztalék

A globálisan idén fizetendő osztalék összege nagyjából eléri majd a pandénia előtti szintet – véli a Janus Henderson brit alapkezelő – írja az MFOR.

A cég számításai szerint globálisan 1390 milliárd dollár osztalékot fizetnek majd világszerte, ami megközelíti a pandénia előtti évben, 2019-ben kifizetett 1430 milliárd dollárt. Az alapkezelő szakértői szerint az osztalék nagysága a következő egy évben érheti majd el a 2019. évi szintet.

A cég szakértői szerint az teszi lehetővé a tavalyinál nagyobb idei osztalékot, hogy a vállalatok képesek voltak alkalmazkodni a koronavírus-járvány miatt kialakult új helyzethez, miközben jelentős segítséget kaptak a kormányoktól és komoly hiteleket a bankoktól.

Az alapkezelő jelentésének összeállítói szerint a bányaipar, amely amúgy is az egyik legtöbb osztalékot fizető ágazat, az átlagosnál nagyobb mértékben növelheti idén az osztalékot, tekintettel a nyersanyagárak jelentős emelkedésére, ami érezhetően növeli a cégek nyereségességét.

Huszti Andrea, az ISZOMM elnöke a Szócikknek elmondta, hogy Az Igen Szolidaritás szerint – hosszabb távon – a munka nélkül szerzett jövedelmeket, ilyen az osztalék is a munkajövedelmekkel azonos mértékben kell megadóztatni, és azt a szociális katasztrófa enyhítésére kell fordítani. A párt szerint havi nettó 250.000 forintos minimálbér, a 100.000 forintos minimumjövedelem és ugyanekkora legkisebb öregségi nyugdíj, valamint a 50.000 forintos családi pótlék és ugyanekkora nyugdíjpótlék jár a magyar embereknek.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak