Jelentős minimálbéremelést követelnek a szerbiai szakszervezetek

250 ezer minimálbér ISZOMM minimálbér Szerbia

Szerbiában elkezdődtek az egyeztetések a jövő évi minimálbér mértékéről. Jelenleg a minimálbér 32 ezer dinárt tesz ki. Szeptemberben amennyiben nem állapodnak meg a felek, a kormány dönti el, mennyivel emelik azt – írja a VG.

A napokban közzétett nyilatkozatok szerint az államvezetés 300 euró (mintegy 36 ezer dinár) körüli összegben tartaná elfogadhatónak a jövő évi minimálbért.

A szakszervezetek 40.000 dinár feletti összegről beszélnek, a munkáltatók pedig a 39 000 dináros minimális fogyasztói kosárhoz kötnék a legkisebb fizetést.

Szeptember 15-éig egyezségre kell jutniuk, máskülönben a kormány dönt. Általában nem születik megegyezés, és a kormány határozza meg az esetleges emelés mértékét a gazdasági mutatószámok alapján.

A munkaadók 63 százaléka egy felmérés során úgy nyilatkozott, hogy szükséges a minimális munkabér megemelése, ennek azonban több feltétele is van. Azok közül az első helyen a fizetések adó- és járulékterheinek csökkentése.

A minimálbér ma Magyarországon nem lehet kevesebb mint havi nettó 250.000 forint – mondta el lapunknak Huszti Andrea, az ISZOMM elnöke. Ugyanis az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom szerint ennyiből lehet ma Magyarországon megélni. Nem több munkahellyel, nem túlórákkal, hanem napi 8 óra munkaidővel, heti 40 órával lehessen ennyit keresni.

Szerbiában a koronavírusjárvány újabb hulláma látszik kialakulni. Miközben a felnőtt lakosság több mint a fele be van oltva, az utóbbi napokban ezerhez közelít a napi új fertőzöttek száma. Ennek ellenére a gazdasági eredmények egyelőre biztatóak és az év végéig összesítésben 7 százalékos GDP növekedéssel számolnak. A nyugdíjak és a bérek emelését helyezték kilátásba. A legfrissebb bejelentések szerint, amennyiben Szerbia GDP-je 7 százalékkal emelkedik – ahogy azt tervezik – , az infláció pedig nem haladja meg a 3 százalékos határértéket – ami viszont a kitűzött célsáv felső határa -, akkor a nyugdíjak 5 százalékkal emelkedhetnek.

VG.hu

falco képe a Pixabay -en.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak