Takarítói bért fizet a multi a magyar munkásoknak ezért sztrájkoltak

demonstráció dolgozók külföld magyarok szakszervezet

Mintegy 60 fő részvételével figyelmeztető demonstrációt tartottak a német Ver.di. és az IG-BCE valamint a VDSZ szervezésében a müncheni HKW erőmű előtt – írja a szakszervezet közleményében.

A GE Fieldcore megbízást kapott a müncheni önkormányzat tulajdonában lévő HKW Süd erőmű karbantartására, erre a munkára magyarországi dolgozókat kért fel.

Miközben ez a vállalat Amerikában magas fizetést biztosít a szakképzett technikusoknak, az alacsonyan képzett karbantartóknak is legalább 20 USD/óra munkabérük, a glasgowi Fieldcore-nál pedig 20-22 dollár, eközben a magyar dolgozók Németországban 9,6 euroért dolgoznak óránként. Ennél az összegnél még az erőműben dolgozó takarítók is több pénzt kapnak.

A GE Fieldcore kihasználja a jogszabályokat, és a nyereség érdekében alacsony bérű dolgozókat alkalmaz. Ez a szociális dömping alapja.

Székely Tamás a VDSZ elnöke elmondta, nem ez az első eset, hogy magyar dolgozók látnak el fontos szakmai feladatokat, de országonként változóan használja ki a munkáltató a jelenlegi szabályozást. Ezzel a demonstrációval erre akarták felhívni a figyelmet – hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette: amennyiben záros határidőn belül nem lesz érdemi megoldás, a magyar dolgozók érdekeinek védelméért folytatják az akciókat.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak