4 ezer milliárdot talicskázott ki Magyarországról az Audi

alaptőke Audi bevétel magyarország osztalék

975 millió euróval leszállítja az alaptőkéjét a győri Audi Hungaria Zrt.  A német tulajdonos erről június 11-én döntött, az akció után az alaptőkéje a töredékére zsugorodik: 201 ezer euró, alig több mint 72 millió forint lesz. – írja a 24.hu

A tőkeleszállítás oka nem veszteségrendezés, hiszen az Audi tavaly 2745 milliárd forint bevételt ért el, ami elmaradt ugyan kicsit az előző évi teljesítménytől, ezzel együtt rekordnyereséget, 182 milliárd forint adózott eredményt könyvelt el. A csaknem 500 millió eurós nyereséget az utolsó centig kivette a német anyacég, sőt a cégdokumentumok szerint ennél sokkal nagyobb osztalékkivételről határozott februárban, összesen 6 milliárd euró, azaz 2160 milliárd forint kifizetéséről döntött az előző években felhalmozott eredménytartalék terhére.

A 6 milliárd eurós profitkivéttel a tavalyi húzást is übereli az Audi: akkor 2 milliárd eurót utalt haza. Sőt, egy mozdulattal többet rántottak ki a győri cégből, mint az előző tíz évben összesen. Korábbi cikkünkben írtuk meg, hogy egy évtized alatt összesen 1800 milliárd forintnyi profitot repatriált az Audi, miközben 36 milliárd forint támogatást kapott egyedi kormánydöntéssel.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak