Egyre kevesebbet ér a magyar minimálbér

adatok euró Eurostat forint minimálbér romlás

Az Eurostat friss adataiból kiderült, hogy hiába az emelés, nem látszik pozitív irányú változás, a magyar minimálbérek vásárlóértékében uniós összehasonlításban. – írja a 24.hu

A minimálbéresek helyzete határozottan romlott, egy évvel ezelőtt a nettó magyar minimálbér 503 eurót ért, ma már csak 492,12-t. A napokban frissült az Eurostat statisztikája, eszerint a magyar 167.400 forintos bruttó minimálbér 476 eurót jelent, ami a harmadik legalacsonyabb a minimálbérrel rendelkező tagállamok sorában.  A visegrádi országokat tekintve, a szlovákoknál a legmagasabb a minimálbér 623 euróval, aztán jön Lengyelország 619,46, majd Csehország 596,36 euróval. Vagyis az ellentétes irányú makrogazdasági folyamatok (erősebb forint, de magasabb árak) eredményeként romlott a minimálbéresek helyzete, életszínvonalukban egyáltalán nem történt előrelépés.

A magyar minimálbér továbbra is a sereghajtók között van, és ez a megállapítás gyakorlatilag minden aspektusból nézve megállja a helyét. Legyen szó a bruttóról, nettóról (Magyarországon a legnagyobb a minimálbér adóterhelése az ILO adatai szerint), vagy a vásárlóerő-paritáson vett összegekről. Talán utóbbi a legfontosabb mutató, mely alapján a román minimálbéresek magyar érintetteknél jobb életszínvonala rajzolódik ki, teszik hozzá.

Az Igen Szolidarítás Magyarországért Mozgalom a nettó 250.000 forintos minimálbérért gyűjt aláírásokat országszerte. Online is aláírhatja bárki itt: https://bit.ly/250ezer

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak