A hónap győztese a közvéleménykutatónál: az ISZOMM – 2021 júliusa

Delphoi Vote Research közvéleménykutatás

A nyár középső hónapja nem hozott különösebb változást az egyes politikai pártok, illetve politikusok erősorrendjében.

A főként az ellenzéki pártoknak dolgozó közvéleménykutatók egy kicsit visszaléptek korábbi, hurráoptimista előrejelzéseikhez képest, és statisztikai hibahatáron belülre kerültek a kormánypárt által eltartott intézetekkel. A DVR (Delphoi Vote Research) azonban független a megrendelői pénztárcáktól, így pontosan olyan eredményeket mér, amilyeneket – tudományos igényéből fakadóan – csak akar.

A júliusi hónap egyik kiemelt témája volt a bérek, azon belül is a minimálbérek kérdése.

Ezt a csatát magasan az IgenSzolidaritás nyerte a március óta kitartóan hangoztatott havi nettó 250.000 forintos javaslatával, amihez most Orbán Viktor megpróbált közelebb jutni a 200.000 forintos bejelentésével, bár nem tudni, hogy ez szerinte mikor, kinek járna, és főleg hogy nettó, vagy bruttó?

Karácsony Gergely főpolgármester döntően a budapesti közlekedés megbénításával volt elfoglalva, de figyelme egy röpke pillanatra kiterjedt a minimálbérre is, bejelentve, hogy a jövendölt miniszterelnöksége végére, tehát 2026-ra nettó 200.000 forint lesz. A DVR mérései szerint az ehhez a számhoz kapcsolódó szociálpolitikával alighanem már 2024-ben véget érhet Karácsony virtuális miniszterelnöksége.

Dobrev Klára üzletasszony-oligarcha, aki Karácsonyhoz hasonlóan 99 százalék Gyurcsány, és ugyancsak miniszterelnök jelölt, sem időhorizontot, sem konkrét számot nem mondott, viszont megerősítette, hogy a minimálbér európai lesz. Politikai elemzők szerint Dobrev már most európai minimálbért fizet a vállalkozásaiban robotolóknak, ami egyelőre a magyar minimálbér alatti, tehát a DK főjelöltje valójában a kapitalizmus törvényeit tekinti európai jognak.

A 250 ezres minimálbér diadalútjához az ISZOMM országgyűlési képviselője egy gyalogutat is párosított ‘Székely Sándor – 250.000 GT’ fedőnéven, amit sokan tévedésből összekevertek a skót “Sanyi Walker’ márkanévvel. A félreértést az válthatta ki, hogy egyesek felültek a Gyurcsányt masszív alkoholistának bemutató kormánypropagandának, s arra a következtetésre jutottak, hogy aki politikust egyáltalán ismernek, az piás.

Nem rontotta viszont a Fidesz renoméját, bár nem is emelte Márki-Zay Péter népszerűségét, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester egy vádalku keretében felnyomta legfontosabb fű-beszállítóját, a helyi Fidelitas alelnökét. A fiatal politikus arra hivatkozik, hogy az általa termesztett kender csak elvadult az LMBTQI+ hadak által elbitorolt szivárvány miatt a Teremtő részéről bosszúból megrendezett hatalmas esőzések folytán. (Az eljáró ügyészség a magyarázatot elfogadta – a szerk.)

Szintén hatósági beavatkozást váltott ki három további miniszterelnök-jelölt, konkrétan Jakab Péter, Fekete-Győr András, illetve Pálinkás József eltűnése, hatalmas jutalommal kecsegtetve az informátorokat, esetleges megtalálókat.

Az LMBTQI+ vonatkozású hazai polémia eljutott az összes európai fórumra, s az az álláspont látszik felülkerekedni, hogy a tagországok jelöljenek ki egy nagyobb régiót Rainbowia néven, amely kizárólag az érintettek társadalmát fogadná magában. Orbán Viktor szerint a Szahara lehetne erre alkalmas hely, amit a Jobbik támogatandónak tart, bár elutasítja az ottani őslakosság embercsere formájában történő európai migrációját. Az IgenSzolidaritás ezzel szemben a szociális atombombájának értelmében úgy látja, amennyiben a Fidesz-Jobbik tandem szerint az LMBTQI+ lét valójában egy betegség, akkor az érintettek mehessenek táppénzre, egészen az ún. gyógyulásukig.

A fenti folyamatok eredményeként a pártok támogatottsága a teljes népességben így alakult:

A vizsgálati módszertan a szélrózsa minden irányából nagyon sok ember megkérdezésén alapult, bár az ezer fő felett nyilatkozók véleményét csak véletlenszerű kiválasztással vették figyelembe, ahogy a szélkakas fordult. Az adatfelvétel július 15-én történt. A kiértékelést változatlanul a Knowledge Appropriation Management University szavazatszámláló szoftverével végezték, amelynek hibahatára +/- 0 százalék, tehát elhanyagolható, s eszerint el is lett hanyagolva.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak