Szabályok: a nyugdíj előtt álló munkavállalót nagyon nehéz kirúgni

elbocsájtás kirúgás munkahely munkakör nyugdíj
MTI/Varga György

Védett korú munkavállalóra milyen felmondási szabályok vonatkoznak? Hogyan szüntetheti meg a cég a dolgozó munkaviszonyát? Az adózóna.hu olvasójának kérdésre Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A Munka törvénykönyvének 66. paragrafusa szerint:

  • A munkáltató felmondását köteles megindokolni.
  • A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
  • A munkáltató a nyugdíjasnak nem minősülő munkavállaló határozatlan tartamú munkaviszonyát a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával indokolt felmondással a 78. paragrafus (1) bekezdésében meghatározott okból szüntetheti meg.
  • Az előző bekezdésben meghatározott munkavállaló munkaviszonya a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál a 45. paragrafus (3) bekezdése szerinti munkahelyen nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja – olvasható a portálon.

A fentiek azt jelentik, hogy a magatartása miatt akkor szüntethető meg a védett korban lévő munkaviszonya, ha az azonnali hatályú felmondás feltételei is fennállnak, azaz nagyon ritkán.

Képességre, illetve a munkáltató működésére alapított felmondásnak pedig akkor van helye, amennyiben nincsen más, megfelelő munkakör, ahol foglalkoztatni lehetne vagy van, de ott a munkavállaló utasítja el a munkavégzést.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak