Közelít a 6 százalékos infláció, az étolaj ára már 25 százalékkal emelkedett

áremelkedés infláció MNB rekord

Rekordon az infláció az országunkban. Júniusban új nyolc és féléves csúcsra, 5,3%-ra emelkedett az infláció az előző havi 5,1%-ról, derült ki a KSH beszámolójából.

A KSH beszámolója szerint egy év alatt az élelmiszerek ára 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7, a munkahelyi étkezésé 7,6, az éttermi étkezésé 6,1%-al emelkedett, a sertéshúsé 5,6%-al csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruk 19,7%-al drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7%-al kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5%-al kerültek többe. A jármű üzemanyagok ára 24,2%-al magasabb lett. A szolgáltatások 3,8, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3%-al drágultak.

Májushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-al nőttek. Az élelmiszerek ára 0,1%-al mérséklődött, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) árának 2,6%-os csökkenése következményeként – ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3%-al nőtt. Az élelmiszereken belül a baromfihús 2,6, az éttermi étkezés 1,3, a sertéshús 1,1, a péksütemény 1,0, a liszt, illetve a vaj és vajkrém 0,9%-al drágult, míg a száraztészta, valamint a bolti kávé egyaránt 1,2, a párizsi és kolbász pedig 0,7%-al olcsóbb lett. A lakásjavító és karbantartó cikkek 2,3%-al többe, a jármű üzemanyagok 0,3%-al kevesebbe kerültek. A szolgáltatások 2%-al drágultak, ezen belül – a közterületi parkolás ingyenességének megszűnése hatására – az autópályadíj, illetve a gépkocsikölcsönzés, parkolás díja 33,9, a belföldi üdülési szolgáltatásoké 5,1%-al lett magasabb.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak