Max négy éve van a közoktatásnak, aztán vége

fizetés megbecsülés pedagógushiány szakszervezet

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint 4-5 éven belül teljesen padlóra kerülhet a közoktatás. A tanárhiány minőségromláshoz és ahhoz vezet, hogy a maradék pedagógus is elmenekül a pályáról – írja a 24.hu.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke felidézte a kutatást, amely szerint van megye, ahol kémiából a szakos ellátottság 60 százaléka nem biztosított. 2018-ban az oktatási intézetek tíz százalékában volt tanárhiány, ami most még nagyobb lesz a belső elvándorlás miatt. A középiskolai, szakgimnáziumi tanárok sora indult a technikumok felé, ahol többet kereshetnek.

Mindig azt mondják, hogy van elég utánpótlás, végzős, ami igaz, de arról hallgatnak, hogy a második év végére a végzősök kétharmada pályaelhagyó lesz. Óriásiak a munkaterhek, az erkölcsi megbecsülés alacsony, főleg azt követően. A jó szakembert más szakmák könnyen elszívják, hiszen tanárként a kezdő fizetés bruttó 230 ezer forint, pályakezdő diplomásként az átlagkereset 330 ezer forint a versenyszférában.ahol 24-ből 9 tanítói állás betöltetlen.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak