Foci EB ISZOMM szemmel

foci Foci EB futball Gallai Dávid ISZOMM

Kisgyermekként a nagyszüleimnél töltöttem a nyaram nagy részét, nem gondoltam arra, hogy egyszer én is profi sportoló leszek. A nagymamám minden áldott nap a déli harangszóra elkészítette az ebédet. Megterített, nekem megvolt a kis helyem az asztalnál – mindig a mama mellett – majd a finom falatokat kiválogatva elfogyasztottuk az ebédet. Ebéd után a pihenőt – már ha le tudtak pihentetni egy 10 éves eleven gyermeket – a Kossuth rádió műsora kezdődött a klasszikus zenei kvíz: „Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben…” Akkor ott gyermekfejjel nem fogtam fel, hogy a betelefonálók micsoda szellemi erővel, tudással rendelkeznek, hiszen a bejátszott zenéket majdnem mindig felismerték.

1996-ban, szintén az Európa-bajnokság idején – amelynek akkoriban Anglia adott otthont – nagypapámmal mi is játszottuk a „házi ki nyer ma játékunkat”

Ezek az emlékek törtek elő belőlem péntek este, amikor a megnyitón hallgattam Andrea Bocelli előadását. Azok a szép emlékek, és elindult bennem a nagypapámmal játszott kis játékunk. Az olvasót, most én is játékra invitálom.

Ki nyer ma? Naponta egy csapat, majdnem biztos. De igazából, mi emberek nyerünk sokat. Hiszen nemcsak a torna, de a résztvevő magyar csapat is az álmainkat jeleníti meg ebben az egy hónapban.

A futballistákkal együtt lépnek pályára a kórházi dolgozók, a biztonságunkra vigyázó rendőrök, katonák. A melósok és a tanárok. Az egész nemzet.

Ki a csudát érdekel most, hogy Gyurcsány Ferenc hogyan égeti oda a nemzet lángosát? Vagy éppen melyik politikus éppen milyen kaméleon bőrbe bújik.

A legfontosabb, együtt mozduljon a magyar szív! A magyar játékosok, pedig a szívünk együttes dobbanását viszi ki a pályára. Egy csapat lesz a pályán-egy egész nemzettel!

Időközben elindult a torna! Bátran kijelenthetjük, hogy a Stadio Olimpico továbbra is bevehetetlen erőd, hiszen az olasz csapat simán nyerni tudott a török csapat ellen.

Szombaton egy olyan esemény történt, amelyre nem lehet felkészülni. Dán Christian Eriksen Dánia-Finnország mérkőzés első félidejében hirtelen összeesett, újra kellett éleszteni. Eriksen állapotát azóta stabilizálni tudták, és a körülményekhez képest jobban van. Nehéz percek voltak, de megmutatta nekünk az emberi oldalát ez a sport. Egy egész világ együtt tudott szurkolni a dán középpályás életéért. A mérkőzés később folytatódott, és a finnek történelmet írtak, de ami a legfontosabb Eriksen életben van.

A másik két találkozón Wales-Svájc 1-1, Belgium-Oroszország 3-0. A torna elején járunk, sok még a nyitott kérdés, többek között: „Ki nyer ma?”

Gallai Dávid

Foto: AFP

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak