Újra kormányellenes megmozdulást szervez a Szolidaritás

demonstráció Lengyelország Magyar Szolidaritás Mozgalom Székely Sándor szolidaritás sztrájk tüntetés

A Szolidaritás szakszervet hosszú kihagyás után ismét tüntetést szervez június 9-én Varsóba, a Miniszterelnöki hivatal elé – adta hírül a Business Insider Polska.

A nagy múltú szakszervezet ezzel a megmozdulással akarja felhívni a figyelmet arra a veszélyre, hogy az ország elvesztheti energetikai biztonságát és függetlenségét.

A szén felhasználásának korlátozása miatt az ország legalábbis átmenetileg, de lehet, hogy hosszú távon energiahordozó-importra kényszerülhet, miközben a bányászatban dolgozók az utcára kerülnek.

A Szolidaritás meg akarja mutatni, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem fordíthatja szembe a társadalmat a bányászokkal, annak ellenére, hogy a PiS-nek sok szavazója van – mondják a tüntetés szervezői.

Szerintük az energiaágazat képviselői gyakran a hatalomnak segítenek.

A napokban Lengyelországban az egészségügyben dolgozó nővérek is az utcára mentek. Nemcsak tüntettek, hanem sztrájkoltak is, az akcióban Lengyelország 40 kórházának dolgozói vettek részt. A sztrájkot azért szervezték, mert szerintük a legalacsonyabb fizetést megállapító jogszabály nem garantálja a fizetés stabil növekedését.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, országgyűlési képviselő is üdvözölte a holnapi demonstrációt.

Napi.hu Fotó: Flickr

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld

A „migráns” polgármester

„A szelet nem tudjuk megváltoztatni, de a vitorlát átállíthatjuk.” – idézi a telex a most polgármesterként megválasztott, szír menekültként Németországba érkező férfit.
Kétségtelen mondtak okosat régi

Külföld

Vigyázz a munkával!

A digi24 nevű román hírcsatorna beszámolója szerint egy hóeltakarításban közreműködő férfi a kimerültségtől halt meg Moldova megyében. A munkás állítólag egyhuzamban 40 órán át dolgozott,