Inflációban megnyerhetjük az Európa Bajnokságot

áremelés forint infláció KSH Népszava

Európában az inflációban is dobogós helyen állunk. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi jelentése szerint a forint romlása 5,1 százalékkal haladta meg áprilisban a tavalyi hasonló időszakot zöldség-gyümölcs piacon – írja a Népszava.

Ilyenre 2012. óta nem volt példa. Az élelmiszerek idén a Áprilisi hónapban 2,4 százalékkal voltak magasabbak az előző évinél.

A KSH egy főre jutó kiadásokat részletező statisztikájából kiderül, hogy az alacsonyabb nyugdíjból élők bevételük harmadát élelmiszerre költik, ez az arány ötből két idősebbre, tehát a nyugdíjasok 40 százalékára igaz – írta meg az Azénpénzem.hu. Szegényebb háztartások esetén is meghaladja a 30 százalékot, a legfelső jövedelmi réteg 20 százalékával szemben.

A gyenge forint miatt drágultak az import termékek, ami beépül az itthon előállított termékek áraiba is.

A megkérdezett szakemberek szerint arra nincs statisztikai adat, hogy csökkent-e és ha igen, mennyivel az élelmiszerek mennyiségi forgalma. Az árbevétel ebből a szempontból megtévesztő lehet, hiszen a drágább termékből a kevesebb eladott mennyiség is hozhatja a korábbi pénzforgalmat.

Igaz hogy a termelőkre nagy súly nehezedik a piaci körülmények miatt, de, hogy a kereskedők nem akarják minden áron lenyomni a beszerzési árakat. Ám van egy ár korlát amit a kereskedő tud „beállítani” a vásárlói viselkedések alapján. A járványhelyzet miatt a vevők sokkal óvatosabbak és sokaknak vékonyabb lett a pénztárcája is.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak