Orbán apja 600 millió forintot vesz ki munka nélkül a cégéből

jövedelem milliárdos Orbán Viktor osztalék osztalékjövedelem
Orbán MTI/Beliczay László

1,14 milliárd forint osztalék – munka nélkül szerzett jövedelem – kifizetéséről döntött Orbán Győző bányacége, a Dolomit Kft. – derül ki a vállalat beszámolójából.

A Dolomit szinte a teljes, 1,3 milliárd forintos adózott profitját kifizeti a tulajdonosoknak – a miniszterelnök apja nem az egyedüli, de a többségi tulajdonosa a cégnek, így az osztalékból közel 600 millió forint mehet az ő zsebébe.

A cég beszámolója szerint az „általános üzleti környezet – különösen az elhúzódó Covid-19-pandémia és annak gazdasági hatásai – a tárgyévben nem volt kedvező, a gazdálkodás összességében kedvezőtlenebb termelési és piaci körülmények között zajlott.”

A Dolomit osztalékrátája magasabb, mint a piaci átlag. A Direkt36 egyik építőipari forrása szerint ez a kiemelkedő teljesítmény arra is visszavezethető, hogy “2010 előtt az volt a jellemző, hogy a legolcsóbb ajánlattól maximum 3–5 százalékkal tértek el a megrendelők, mostanra ez az eltérés már a 30–50 százalékot is elérheti”, Dolomit pedig úgy szerepel rendszeresen jelentős állami beruházásokban, hogy a konkurenciánál jóval drágábban ajánlja építőanyagait.

Orbán Győző másik két cége, a Gánt Kő Kft. és a PSU Kft. nem fizetnek osztalékot. Előbbi 282 millió forintos árbevétel mellett csak 27 millió forint nyereséget ért el, utóbbi pedig 12 millió forintos árbevétellel és 941 ezer forintos veszteséggel zárt.”

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak