Mákostészta készül Zalában

kábítószer mák recept Zala megye

Virágzó mákültetvény a Zala megyei Milejszeg közelében 2021. május 31-én.

Több mint négyezer évvel ezelőtt is ismerték és termesztették a mákot Kis-Ázsiában, továbbá Perzsiában, Indiában és Kínában. Napjainkban legnagyobb termelője Kis-Ázsia és India, de Milejszegen is termesztik.

A mákostészta az iskolai menzák dobogós versenyzője, elkészítése nagyon egyszerű. A darált mákot porcukorral összekeverjük, kifőzzük a tésztát, majd vajban elkeverjük, és hozzáadjuk a porcukros mákot.

A kábítószer előállítására alkalmas növények – ilyen a mák – termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjének szabályozását a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendelet tartalmazza.

A tejben megfőzött gubóval síró csecsemőket nyugtatgattak régen. Az anyák nem tudták, hogy milyen függőséget okoz a gubóban lévő ópium, sőt az orvosok sem voltak vele tisztában, pedig rendszeresen használták gyógyszerként.

MTI/Varga György

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak