A járvány okozta gazdasági bénultságra hatástalan Orbán vakcinája

Bankski gazdaság GDP termelési jelentés
MTI/Máthé Zoltán

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett első becslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) az első három hónapban az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt. Éves összehasonlításban a teljesítmény 2,3 százalékkal, szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva, kiegyensúlyozva 1,8 százalékkal csökkent.

Egyre inkább köztudomású, hogy GDP néven elhíresült ’nemzeti jövedelem’ a mai világban nem sokkal jelent többet, mint a ‘Merry Christmas’ hangzású jókívánság.

A különböző statisztikai intézetek és hivatalok ugyanis az ég világon nem mérnek semmit, hanem különböző történelmi indikátorok mentén adnak becsléseket, amelyek során azonban figyelembe veszik az adóhatóságok, nemzeti bankok, esetleg nagyvállalatok és persze egymás jelentéseit.

Nem véletlen, hogy a GDP esetében is leginkább csak arra vállalkoznak, hogy nő-e, vagy csökken, ám az abszolút számokat igyekeznek homályban hagyni, nehogy az érdeklődő polgárok esetleg szóvá tegyék, vajon konkrétan hol is van az az érték (pénz), amit megtermeltek?

A KSH mostani kimutatásának az a fő kormányzati (hamis) üzenete, hogy Magyarország úrrá lett a járványválság okozta bénulásokon.

Eszerint Magyarország gazdasági teljesítménye 2021. első negyedévében valamelyest növekedett (+1,9 %) 2020. IV. negyedévéhez képest.

Az éves összehasonlítás viszont azt jelenti, hogy mekkora a változás a tavalyi év egészének egy negyedéhez képest (-2,3 %), ami persze csalóka lenne, ha nem vennék figyelembe az ünnepnapok, a szabadságolási és egyéb szezonok sajátosságait, s így már szebb leányzó fekvése, hiszen eszerint 2020-ban mégse volt akkora (-1,8 %) a bukta.

A kedvező termelési jelentésekhez szokott dolgozói kollektívák annyit kell értsenek ebből az egészből, hogy az idei év első negyedében pont akkorát növekedtünk a tavalyi esztendő utolsó negyedéhez képest, mint amennyit az előző évben átlagosan buktunk, mármint negyedévente.

A rafkósabb brigádvezetők azonban azt is kihallják ezekből a számokból, hogy ha csak a tavalyi év legvacakabbnak látszó negyedéhez képest növekedtünk, de a többihez képest mégis buktunk, akkor ebből nem lesz minimálbéremelés, bár a várakozásokat illetően talán hangyányit javulhat a dolgozók hangulata.

– bankski –

Fotó: MTI Máthé Zoltán

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak