Huszti Andrea, ISZOMM: “a minimálbér mindenkoron annyi kell legyen, amennyiből élni lehet.”

250 ezer minimálbér 250.000 forint dolgozók Huszti Andrea minimálbér

Az Igen Szolidaritás nettó 250 ezer forintos javaslata, vitákat váltott ki a médiában, először a Népszava, majd az ATV is kiemelten foglakozott a javaslattal, az egyik elenzéki párt szakértője egyens sokallta ezt az összeget.

Huszti Andrea, a párt elnöke friss közleményében határozottan állítja, hogy a minimálbér mindenkoron annyi kell legyen, amennyiből élni lehet. A mai Magyarországon a havi nettó 250.000 forintos minimálbér éppen hogy a családi létminimum felett lenne.

Az ISZOMM azt akarja látni, hogy tisztességes nettó bér legyen a dolgozók zsebében, a többit pedig gazdaságmatematikai, továbbá szociálpolitikai feladványnak tekintjik,  Visszautasítják azt a sorrendiséget, miszerint először a cégtulajdonosok tömik degeszre a zsebüket, aztán a kormány kopasztja meg a szereplőket, s ami kevéske marad, az a dolgozóké.

“Természetesnek tekintem, hogy az egyes megszólalók aszerint érvelnek, amely oldalon állnak. Az ISZOMM a dolgozók, a munkájukból élők érdekeit tekinti elsődlegesnek. Ehhez képest úgy gondoljuk, hogy a költségvetés érdekeit a kormány, a munkaadók érdekeit pedig a masszív kizsákmányolás zavartalansága iránt elkötelezett pártok, mozgalmak képviselik.”

Huszti felhívta a figyelmet arra, hogy az eddigi vitákból az szűrhető le, hogy a kormánypártok és a hatpárti összefogás szereplői a minimálbér ügyében azonosan gondolkodnak, tehát a szimbolikus korrekciókon kívül érdemi emelésről hallani sem akarnak.

“Jellemző, hogy a kormányoldal még a gyorsuló infláció követésére sem kapható, a jobboldali, polgári liberális ‘ellenzéki hatosfogat’ pedig legfeljebb a költségvetés terhére ígérget valamicskét, ám mindketten szent tehénként kezelik a cégtulajdonosok káprázatos extraprofitjait, illetve pofátlan adókedvezményeit.”

Az ISZOMM elnöke szerint a kormányváltásnak abszolút akadálya lesz az ‘ellenzéki összefogadkozás’ szinte mindenre kiterjedő zűrzavara, így például az is, hogy a minimálbér kérdésében még az egyikük vérgyenge javaslata körül sem mutatkozik egyetértés, nemhogy a mérték, de még a megközelítés elveiben sem.

“Az Igen Szolidaritás által szorgalmazott havi nettó 250.000 forintos minimálbér fedezete kristálytisztán adott a magyar gazdasági teljesítményben. Ez az összeg ugyanis az egy dolgozóra jutó átlagos GDP mindössze egyhatoda. Az ISZOMM következetesen kiáll amellett, hogy legalább ennyi nagyon is jár minden munkavállalónak, mert ennyiből lehet élni.

Mi a minimálbért tekintjük a kabátnak, s álláspontunk szerint ehhez kell varrni a költségvetés, illetve a cégtulajdonosok osztalékainak gombjait! Ezt a feladatot részint az adózási szabályok átalakítása, de legfőképp a gátlástalan profitok megzabolázása útján lehet és kell megoldani!”

Az IgenSzolidaritás új egyensúlyokra, azaz korunk szocializmusára törekszik, zárta közlemenyét Huszti Andrea, a párt elnöke.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak