Oktatásról konferenciáztak a felelős minisztérium nélkül

felsőoktatás konferencia oktatás

Az ELTE-n szerdán egy háromnapos nemzetközi online konferencia indult az oktatásról, Fábri György, az ELTE docense szerint nem a világ legjobb egyetemeihez, hanem a közép-európai régióhoz kellene mérni magunkat, mert a magyar egyetemek jelenleg a legjobb régiós intézményektől – például a prágai vagy a krakkói egyetemektől – is elmaradnak. Úgy véli, a helyzeten csak egy radikális költségvetési javulás és széles kutatási autonómia biztosítása segíthetne – írja a Népszava.

A kormány a felsőoktatási „modellváltástól”, vagyis az állami egyetemek vagyonkezelő alapítványok fenntartásába adásától várja, hogy a hazai intézmények a legjobb 200 közé kerüljenek a nemzetközi rangsorokban, ám az alapítványi működés ehhez önmagában nem elég – mondta a Népszavának Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) docense, aki több mint két évtizede foglalkozik a felsőoktatási rangsorok kutatásával. Az ELTE-n szerdán egy háromnapos nemzetközi online konferencia is indult a témában.

A jövőkép nem túl bíztató: az uniós helyreállítási alapból a korábban megígért 1191 milliárd forint helyett ennek negyede, 280 milliárd jut a felsőoktatás-szakképzés támogatására, a 2022-es költségvetés tervezetében pedig az idei 598 milliárdról 453 milliárd forintra mérséklődik a felsőoktatás támogatása.

Népszava

Fotó: Hallgatók hagyják el a Debreceni Egyetem főépületét 2020. március 11-én. (Fotó: MTI)

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak