Sztrájk jöhet a közszolgáltatóknál

közszolgáltatók közút posta sztrájk vasút

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórum munkavállalói oldalának tagjai a közös nyomásgyakorlás érdekében arról döntöttek, hogy a jövő héten bejelentik – a sztrájk előszobájának számító – kollektív munkaügyi konfliktus helyzetet az egyes munkáltatóknál, ha érdemi bérfejlesztési ajánlat nem kerül bejelentésre a kormányzati oldal részéről – írják közleményükben.

Az érintett vállalatok (vasúti közlekedés, közúti személyszállítás, postai és vízügyi szolgáltatások, villamosenergia-ellátás) 150 000 munkavállalója (és családtagjaik) hónapok óta várják, hogy valóban meghatározó tényezőnek érezzék magukat azzal, hogy 135 nappal január elseje után béremelésben részesüljenek.

Az őket képviselő szakszervezetek – a jogos munkavállalói indulatokat is magukon érezve – várták, hogy elinduljanak a tárgyalások. Eközben a munkáltatók hónapok óta – felelősségüket hárítva – a kormányzatra, a tulajdonosi döntés hiányára mutogatnak, holott jelen helyzetben elsősorban nekik kell(ene) erőteljes lobbitevékenységet folytatni a saját munkavállalóik elismeréséért és megtartásáért.

A héten kiderült, hogy ismét hiába várták a felek az ajánlatot; a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma (KVKF) nem került összehívásra.

Hangsúlyozzák álláspontjukszerint az érintett vállalatok saját forrás hiányát kipótló költségvetési támogatásra a 2020. év végén tapasztalt, a járványügyi kiadások felett többszáz milliárddal növelt többlet költekezés tanúsága szerint megfelelő mozgástere van a kormánynak.

Mint írják, továbbra sem egyoldalú bejelentést (tájékoztatást), hanem felvetéseikre érdemi válaszokat adó és tartalmi bérajánlatot jelentő – tulajdonosi döntések birtokában megvalósuló – tárgyalásokat várnak.

KVKF munkavállalói oldala

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

586 milliárddal nőtt egy hónap alatt a hiány

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken.
Ezzel megközelítette a kormány az október elején megemelt éves hiánytervet