Na Bristras! Nem feledjük! – a Roma ellenállás napja

emlékezés holokauszt Roma Ellenállás Napja

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a Roma Ellenállás Napját az emberi előítélet és egyben a kizsákmányolás elleni küzdelem emlékeztetőjének is tartja – írják közleményükben.

1944. május 16-án Auschwitz-Birkenauban meg akarták semmisíteni a cigány tábor több mint hatezer foglyát, akik viszont addig soha nem látott erővel álltak ellen, és a náci gyilkoló gépezetet egy kis időre megtorpanásra kényszerítették.

“Sajnos napjainkra is alig csitul a megbélyegzés és kirekesztés megannyi formája, mérgezve az egészséges szellemiségben felnőni akaró nemzedékeket. A kizsákmányoló, hataloméhes kapitalista érdekek csak felerősítik azt a folyamatot, amit már régóta meg kellett volna haladnunk!”

Huazti Andrea, az ISZOMM elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ez a nap emlékeztessen bennünket azokra a bátor roma nőkre, férfiakra, idősekre, gyerekekre, akik az életüket nem adták könnyen a gázkamrába vezető úton!

Foto: Auschwitz Flickr

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak