25 szakmai szervezet tiltakozik a bérlakások kormányzati kiárusítása ellen

bérlakás lakáshelyzet önkormányzat tiltakozás
MTI Fotó: Mohai Balázs

A kormány terve, hogy kiárusítsa az önkormányzati bérlakásokat, szétszaggatja a szociális védőhálót – áll abban a közleményben, amit 25 szakmai civil szervezet adott ki közösen pénteken. Mint írják a Böröcz László fideszes parlamenti képviselő által kedd éjjel benyújtott, az önkormányzati lakásvagyont áron alul megvásárolhatóvá tévő javaslatról, elfogadása esetén az visszafordíthatatlan károkat fog okozni az egyre mélyülő lakhatási válságban.

Az önkormányzati bérlakások olyan embereknek biztosítanak otthont, akiknek piaci áron nincsen lehetőségük a lakhatásukat rendezni: hajléktalanság elől menekülő családoknak, alacsony jövedelmű nyugdíjasoknak, vagy éppen fiataloknak, akiket a családjuk nem tud támogatni a lakásszerzésben.

A törvényjavaslat lehetővé teszi azt is, hogy a jelenleg teljesen önkormányzati tulajdonban lévő lakóépületek jövőben értékes ingatlanfejlesztők kezébe kerüljenek – ez esetben elveszik a közszféra és a helyiek befolyása a városfejlesztésre.

A megfizethető bérlakásokat nem megszüntetni, hanem bővíteni kell – hangsúlyozzák a civilek. Mindezek miatt felszólítják a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg „a közvagyon privatizálását lehetővé tevő, a legszegényebb családokat kiszolgáltatott helyzetbe hozó” törvényt.

A közleményt az alábbi szervezetek írták alá:

Amnesty International Magyarország
Autonómia Alapítvány
A Város Mindenkié csoport
A Város Mindenkié Pécs csoport
Civil Kollégium Alapítvány
C8 Civilek Józsefvárosért Egyesület
Emberség Erejével Alapítvány
Esély Labor Egyesület
Habitat for Humanity Magyarország
K-Monitor
Kontúr Közhasznú Egyesület
Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület
Menhely Alapítvány
Nyomtass te is!
Nyugodt Szív a Lakhatásért Közhasznú Alapítvány
Ökotárs Alapítvány
Önállóan lakni – közösségben élni csoport
Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont
Polgár Alapítvány az Esélyekért
SZÁD- Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete
Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME)
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Utcajogász Egyesület
Utcáról Lakásba! Egyesület
Városkutatás Kft.

MTI Fotó: Mohai Balázs

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak