Lottóötöst nyert az előválasztás keresztapja, lehet elmarad az állam csöcsén csüngő pártok színházi bemutatója

Delphoi Vote Research közvéleménykutatás lottóötös pártok választás választás 2022

Hatalmas áttörést hozott május eleje a pártok világában. Anyák napján (a meteorológusok felé ezt köznyelvileg “Anyátok napja”-ként címezve) megtörtént az, ami sokadik éve nyílt várakozás volt, hogy a Fidesz által ‘baloldalnak’ nevezett konglomeráció egyik lehetséges miniszterelnök-jelöltjének bejelentkezett a magyar történelem legszínesebb üzletasszony-oligarchája, Dobrev Klára – friss mérést adott közzé a jövőből a Delphoi Vote Research közvéleménykutató.

Ezzel ötre bővült az ellenzéki miniszterelnöki selejtező csoportja, s hatodiknak várják az igazi Messiást, Karácsony Gergely személyében.

A győzteshez húzás jelensége azonnal tetten érhető a Fidesz (NER) támogatottsági adataiban, ugyanis az egyik vezető elemző a kormánypártok számára lottóötössel felérő ajándéknak tekinti Gyurcsány Ferenc feleségének jelölését. Emlékezetes, hogy Gyurcsány 2004-es, első kormányfői megbízatása alkalmával a Fidesz egyszer már lottóötösnek tekintette a döntést, bár akkor még nem lehetett tudni, hogy az nem 2006-ban, hanem később, ám egymás után háromszor, azaz 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban fog realizálódni. Melléktermékként és az ütemet tartva a Fidesz álomférje, Mészáros Lőrinc naponta összerak egy-egy lottó ötösnyi pénzt.

Ezt erősítette meg Kunhalmi Ágnes, az MSZP szinte elnöke, amikor is egy minapi podcastban versenyképtelennek (Sic!) minősítette a teljes mainstream ellenzéket.

Az igazi átrendeződést azonban az MSZP-Párbeszéd-Jobbik pártszövetség megalakulása hozta, ugyanis ezen pártok előzékenyen kitérnek az egymással való megmérkőzés, tehát az előválasztás elől, így Jakab Péter korábbi bejelentkezése miatt előfordulhat, hogy a Messiás eljövetele pár éves halasztást szenved. Valószínűsíthető azonban, hogy az előválasztások kifejezés visszanyeri eredeti értelmét, azaz ismét lesz miniszterelnök-jelölti casting az SZDSZ 2.0 csoportban (NÖR)

Ebben a folyamatban nagyon leértékelődött Fekete-Győr András momentumos pártelnök miniszterelnök-jelölti esélye, minthogy egy fontos interjúban szinte mindenre a “nem tudom” választ erőltette, bár megjegyezte, hogy a választók viszont tudják, hogy ő mit akar. Ez a magabizonytalanság tükröződött az egyelőre önjelölt Márki-Zay Péter egy másik interjújában, ahol a lehetséges szövetségeseit kommunistáknak, náciknak, valamint tolvajoknak nevezte.

Úgy tűnik, a széljárás akár Pálinkás Józsefnek (33 %), az egykori hyper-konzervatív Orbán-miniszternek kedvez, hogy a Fidesz szerinti ‘baloldal’ vezérévé váljon, jóllehet a teljes spektrumban kevés esélye van a csúcstartó Szanyi Tiborral (55 %), avagy az ezüstérmes Orbán Viktorral (44 %) szemben.

A konkrét számokat mérő kutatás május 9-én, a híres Európa-napon fog zajlani, de az előzetes eredményeket már most közöljük. A mintavétel üzleti titoknak számító sokaságból történik, legfőképp az óbudai panel szalagház összes lakóját megkérdezve, tehát reprezentatívnak tekinthető. A hibahatár 99 %, vagyis pont azt az eredményt kapjuk, mintha az ország valamennyi lakóját megkérdeznénk. A megkérdezés azonban nem jelent automatikusan válaszokat, hiszen rengetegen nem voltak otthon. Az adatok hitelességét viszont alátámasztja, hogy azok nyilvánosságra hozatalától a kutatóintézet utólag elzárkózott.

Delphoi Vote Research

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak