Íme a nagy keleti nyitásos blöff: adófizetői pénzek égetése, költséges missziók, konferenciák, állami garanciák

gazdaság Kelet Kína

A kereskedelem bármilyen földrajzi irányváltozásának alapesetben két kiváltó oka van. A leginkább ésszerű az, amikor az adott irányból, vagy irányba olyan különleges profit adódik, ami igen édessé teszi az arra való mozgást, avagy valami olyan kormányzati érdek mutatkozik, amire szükséges áldozni, például az adóforintok kereskedelemösztönző mutatványokba fektetése révén. Ha a rendszert magára hagyjuk (értsd: szabadkereskedelem), akkor a piac “dolgozik”, azaz ‘business as usual’ folyik.

Nos, a magyar kormány 10 éve valamiért a fejébe vette, hogy nyit Keletre. Mindkét szó izgalmas. Magyarország egyáltalán nem volt zárt keleti irányba, csupán a gazdasági szerkezet nem indokolt különösebb forgalmat, így hát ösztönzők beépítése (értsd: adófizetői pénzek égetése, azaz költséges missziók, konferenciák, állami garanciák stb.) révén igyekeztek ’nyitást’ mutatni. A Kelet azonban elég sokrétű, hiszen Dél-Korea, Japán és Kína egyaránt Keletre van, ám a rendszer máris megbolondul, ha például Hong Kongot nézzük, ugyanis ez a város a világ egyik legnagyobb fizikai, illetve átpapírozós övezete, és statisztikus legyen a talpán, aki megmondja, hogy az ott zajló konkrét történetek a földgolyó mely szegletének a számlájára írandók.

De említhetnénk Szingapúrt is. Ez a városállam a magyar oligarchák egyik kedvelt üzleti terepe, már amennyiben üzletnek lehet nevezni a hazánkból kipumpált piszkos pénzek elhelyezését, majd ‘keleti’ beruházásként való visszahozatalát. Ugyanez vonatkozik az ilyen-olyan “-sztánokra” és egynémely arab országra, ahol valójában semmilyen érdemi gazdasági-kereskedelmi tevékenység nincs, mindössze az köti össze ezeket a relációkat, hogy a kutya nem foglalkozik az oda beáramló pénzek eredetével, illetve az onnan való tovább áramlásával, hogy a kimondott adóparadicsomokat ne is említsük.

Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy ha a magyar kormány csak egy picit is komolyan venné az EU igényét, azaz csak olyan befektetéseket fogad, amelyek eredete, végső tulajdonosa világos, akkor a keleti nyitás könnyen zárórába torkollana.

– Bankski – 

enriquelopezgarre képe a Pixabay -en.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak