Nyugdíjas korban garantáltan jön az anyagi lecsúszás

nyugdíj nyugdíjemelés

Ha a jövedelmek eloszlását tekintjük, akkor kiderül, hogy 2019-ben már  a nyugdíjak 19%-a már a legszegényebb részbe esett, és egyúttal gyors csökkenésnek indult a magas jövedelműnek tekinthető nyugdíjasok aránya – írja a Bankmonitor.

A jelenség magyarázata elsősorban a bérnövekedés és a nyugdíjemelés eltérő üteme. Az utóbbi évtizedben jellemző volt a bérek inflációt bőven meghaladó növekedése, míg a nyugdíjak körülbelül a hivatalos inflációval emelkedtek. Ennek következtében a két csoport helyzete egyre inkább szétvált: az idősek bevételei elszakadtak a bérek színvonalától.

Az állami nyugdíj egyre kevésbé képes arra, hogy tisztes megélhetést biztosítson az idős generációknak. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján a nyugdíjasok egyre inkább lecsúsznak a társadalom egészéhez képest. Aki szeretné elkerülni a pénzügyi nehézségeket, neki még időben kell cselekednie – írja a Bankmonitor.

A Bankmonitor szerint ahogyan bármely más társadalmi csoportnak, úgy az időseknek is nagyon változó az anyagi helyzete. Vannak közöttük igen szegények, és vannak, akik a társadalom leggazdagabbjai közé tartoznak. Ami a mai fiatalok/középkorúak szempontjából érdekes, hogy miként változott az idősek megoszlása az egyes jövedelmi kategóriák között. A javuló helyzet bizakodásra adhatna okot, a rosszabbodó trend pedig inkább óvatosságra inthet mindenkit.

Az ábra megmutatja, hogy 2010. és 2019. között milyen változások következtek be a nyugdíjasok jövedelmi helyzetét illetően. Látható, hogy 9 év is elegendő ahhoz, hogy érdemben átrendezze a korábban megszokott állapotokat. Az idősek 2015-ben érezhették a legkedvezőbbnek a jövedelmi viszonyaikat: ekkor tartoztak a legkevesebben a két legalacsonyabb jövedelmi ötödbe, illetve legtöbben a két legmagasabb kategóriába.

További érdekességek a nyugdíjak helyzetéről a Bankmonitoron.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak