Közel 40 százalékkal emelik az állami dolgozók legkisebb órabérét Amerikában

Amerika Joe Biden munkavállaló órabér

10,95-ről 15 dollárra (4650 Ft)emelik fel a állami dolgozók legkisebb órabérét, jelentette be Joe Biden, az USA elnöke. A 37 százalékkal magasabb bért jövő márciustól kaphatják a munkavállalók – írja a Reuters.

A 15 dolláros órabér az 1900 milliárd dolláros amerikai Covid-mentőcsomag részét képezi, az emelés a többi között a takarítókat, a karbantartókat, az ételkiszolgáló személyzetet, az közterületek rendbentartásáért felelős dolgozókat, valamint a szezonális munkát végzőket is érinti. Ők kimaradtak a legutóbbi – még az Obama-kormányzat idején történő – emelésből.

Az erős szakszervezet és a magasabb bérek feltámaszthatják az amerikai középosztályt, miközben segítenek áthidalni a gazdasági és faji egyenlőtlenségeket. A béremelés rendeletben való szentesítése a legújabb lépés a szervezett munkásmozgalom támogatásában – mondta Joe Biden.

Az államfő hétfőn utasítást adott egy fehér házi munkacsoport létrehozására, amely a munkás-, és szakszervezeteket segíti a jövőben. A munkacsoport élén Kamala Harris alelnök áll majd. A szervezet feladata a többi között, hogy megállítsa a szakszervezetek Amerika-szerte tapasztalható leépülését.

Fotó: AFP

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak