25 év alattiak jövedelemadó-mentessége – Székely Sándor: „Ellenálltam a politikai pedofília és a demagóg gyávaság házasságának.”

adókedvezmény parlament Székely Sándor
Parlament

A jövő évtől személyijövedelemadó-mentességet élveznek a huszonöt év alatti munkavállalók a bruttó átlagkereset szintjéig. Az erről rendelkező törvényt 166 igen szavazattal, egy ellenvoks mellett fogadta el a parlament.

Egyedül Székely Sándor, az ISZOMM egyik alapítója szavazott nemmel a javaslatra.

„Ma az országgyűlési képviselők közül – szavazatommal – egyedül én álltam ellen a politikai pedofília és a demagóg gyávaság házasságának. Álláspontom szerint ugyanis a jövedelemadó az jövedelmi kérdés. Aki ezt korosztályos ügynek láttatja, az pénz helyett porhintést kínál az embereknek.
250 ezer forintos nettó minimálbér jár a fiataloknak is, én ezért küzdök!” – írta a képviselő a Facebookon.

A fiatalokat érintő jövedelemadó-menteségből származó plusz bevételt az Európa rekord 27 százalékos ÁFA formájában szinte azonnal visszaveszi a kormány. Az intézkedés költségvetési vonzata 130-150 milliárd forint évente.

A 20-24-éves korcsoportban lévők jelentős része munkanélküli: 2020 harmadik negyedévében 16,8% volt ez az arány. Aki már kiesett a munkanélküli ellátásból, de nincs munkája, ezt a számot tovább növeli.

Ezen körnek aztán édesmindegy, hogy van vagy nincs adókedvezmény.

A 25 év alattiak alkalmazásának ösztönzésére korábban már évekig folyt egy „kísérlet”, amikor is szocho-kedvezményt kapott a foglalkoztató ilyen esetben. Amelyet aztán 2019-től megszűntettek.

Köztudott, hogy a munkavállalók jelentős része nettó bérben állapodik meg foglalkoztatójával. Várható, hogy jelentős számban lesz olyan munkaadó, amelyik az adókedvezményt részben vagy egészben lenyeli, és továbbra is a kissé emelt nettót adja majd a fiataloknak.

MTI/ Portfolio

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak