Árpád-kori tűzhely került elő a Föld napján a föld alól

ásatás Eger restaurálás

Eger történelmi belvárosban a Servita utcai barokk templomhoz tartozó rendház melletti területen többféle Árpád-kori leletre is bukkantak – számolt be szerdán a Dobó István Vármúzeum közösségi oldala.

A rendház mellett további középkori és kora újkori falmaradványok kerültek elő, melyek feltárása jelenleg is tart. A leletanyagot restaurálják, ezt követően pedig a nagyközönség számára is megtekinthetővé válik.

Előkerültek a 16-17. századból származó ezüst dénárok, de egy tipikusan török kori építészeti technikával készült, habarcs nélkül darázskőből alapozott, tapasztott paticsfalú házikót, valamint egy Árpád-kori tűzhelyet is rejtett a föld.

Egerben, a Servita utcában található barokk templomhoz tartozó rendház melletti területen végez próbafeltárást a Dobó István Vármúzeum Régészeti Osztálya. Tevékenységüket egy fémkeresős önkéntes is segíti.

További képek a Vármúzeum oldalán találhatók. 

SZÓCIKK kérdés: Kiváncsi vagyok, hogyan konzerválják és restaurálják a most előkerülő kincseket?

Egri Ügyek

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak