Akár napi 600 forinttal is többet kereshet jövőre egy fiatal közmunkás

adózás fiatal kormánypropaganda közmunka szja
Közmunka

A kormány legújabb kommunikációs üzenete, a 25 év alattiak SZJA mentessége 280 ezer szavazónak szól. Ez az adat a KSH korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, ami az éves átlagos foglalkoztatottságot méri – írja a Pénzcentrum.

A NAV adatai alapján a 25 év allatiak átlagosan havi bruttó 127 (nettó 84,5) ezer forintot kerestek.

A 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként, vagy időszakosan dolgozik, így csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. Természetesen ez azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.

Amennyiben a teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedéséről akarunk pontosabb képet kapni, jó alapot ad a közmunkás- és minimálbéren, valamint a garantált bérminimumom és az átlagbéren keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül a közmunkás bért keresők havi 12,2 ezer forinttal, a minimálbért keresők havi 24,2 ezer forinttal kereshetnek többet jövőre.

Szakértők szerint a bruttó bért úgy fogja mérsékelni jövőre a 25 év alattiaknál a munkáltató, hogy a nettó kereset ne emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatják.

Pénzcentrum

MTI Fotó / Kovács Tamás

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak