Torztükröt mutatunk, mint a mesében

cigányság Nemzetközi Roma Nap Szabóné Kállai Szilvia
Szabóné Kállai Szilvia

A cigány kultúra világnapján minden szépet és jót hallhatunk, immáron 50. alkalommal. 1971. április 8-án az első Roma Világkongresszus megszervezésével indult útjának az az egység, amely a cigányságot nemzetté ismerte el.

Ezen a napon rengeteg program mutatja a cigányság kulturális sokszínűségét. Több kiemelt nemzetközi projektben tüntetik fel az ezzel a népcsoporttal szembeni társadalmi megkülönböztetést, amely évtizedek óta sajnos alig változik.

A kirekesztés folyamata, a negatív megítélés napjainkra a politikai csataterekre helyezte a cigányság ügyét. Nagyon jó nekem, hogy cigánynak születtem, az önazonosságom a szívemben él. Senkinek nincs joga megkérdőjelezni mások emberi mivoltát csak azért, mert valamelyik nemzetiségi, vagy etnikai csoporthoz tartoznak. Emberként magunk vagyunk a kultúránk középpontjában, és értékeinket mi magunk adjuk tovább a fiataljainknak.

Pedagógusként, illetve roma népismeret tanárként ez a feladatom, és ezt teszem. A gyermekek előítélet nélkül születnek. Azért küzdök, hogy ez így is maradjon! Minden gyermek megérdemli, hogy kulturális és erkölcsi értékeit büszkén ápolja, vállalja és mutassa!

Politikusként azonban sokkal többet kell megtennem, mint amit eddig állami, vagy önkormányzati szinteken sajnos csekély mértékben valósítottak meg, s amely csak látszat tükröt tartott a cigányság arcába. Torztükör ez, amely ferdíti a társadalom szemléletét, megítélését. Gyakran beintegrálnak arra alkalmas „szakembernek” való cigány származású személyt, aki persze nyugvó állapotban kell, hogy maradjon. Ezek a kevés hatalmi pozíciókért küzdők, akikre a cigány közösség csak a „díszcigány” jelzőt aggatja.

Az ISZOMM alelnökeként és országgyűlési képviselőjelöltjeként nagyobb hangsúlyt kívánok fektetni az állami, illetve önkormányzati roma integrációs programok kiosztásának ellenőrzésében. Az Európai Unió által romákra kiírt pályázatokat elnyerő szervezetek a cigány szakemberek teljes mértékű bevonásával működjenek, amit eddig alig-alig tettek! Pedig vagyunk egy jó páran belőlük.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom minden tagja hisz abban, hogy a szocializmus ereje minden embert megillet. A szociális, környezeti és morális válság mellett, sajnos a kultúra válsága is mutatkozik, amelyet szintén fontos szívügyként kezelni. Eljön az idő, amikor Józsefvárosban, a roma kultúra fellegvárában olyan emberek dolgozhatnak, akik valódi programokat valósítanak meg, és nem trükkös varázslatokat alkalmaznak, mint a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) ami évtizedek óta zavarosan működik.

Eljön az idő, amikor az állam nem Jancsi és Juliska módjára dobálja oda a morzsákat, hanem végre valódi cselekvést is véghez lehet vinni. A hazai cigányság a politika számára sem csak díszletből áll, és nem is politikai eszköz, amit porosodni hagyunk.

Eljön az igazság, amikor a torz tükör eltörik, és az igazi arcunkat megmutatjuk.

Szabóné Kállai Szilvia, az Igen Szolidaritás Budapest 6-os számú választókerület képviselőjelöltje

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

One thought on “Torztükröt mutatunk, mint a mesében

  1. […] A perec és a pracli rokon szavak. A perec két összekulcsolt kezet jelképez. Csapjunk egymás kezébe, s kezdjük végre ugyanazon szavak alatt ugyanazt a magyarázatot érteni, ugyanazt gondolni. […]

Comments are closed.

Kapcsolódó tartalmak

Dunakanyar Fotó: SZOCIKK
Vélemény

A Duna-Tisza csatornarendszerről

Minden politikának kell, hogy legyen egy víziója, miért az Ő nézeteit támogassák az emberek!
A kapitalizmus egyik meghatározó hittétele a gazdasági növekedés, ergo minél jobban nő

Vélemény

Fuvar minimum háromezerért

A kapitalizmusról azt tartja a közhiedelem, hogy nemes verseny zajlik benne, mint akár az Olimpián. Ez a maszlag valójában gyilkos küzdelmet takar, így a kapitalizmus

Vélemény

Gazsi, lesz itt még szocializmus 

Lesz itt még szocializmus

TGM-ről szólva szeretném elkerülni a magasztaló jelzők sokaságát, hiszen halála óta ezek uralják a megemlékezők mondatait, nem kis verbális inflációt kockáztatva. Persze

Vélemény

A “Főnök”

A kremlinológiában járatos elemzők csak Putyin séfjeként emlegetik Jevgenyij Prigozsint (a képen balra), ami annyiban helytálló, hogy egy időben az ő egyik vállalkozása szállította az